نظام آراستگی-5s

از گذشته آراستگی در همه جوامع بخصوص ایران ما وجود داشته است، اما بصورت نظام مند و روشمند نبوده، اولین بار ژاپنی ها در سال 1985 نظام آراستگی را بصورت نظام مند معرفی کردند، فردی بنام سوزوکی در کتاب کایزن عملی فصلی را به اصول نظام آراستگی بعنوان مبنایی برای بهره وری و کایزن معرفی نمود. محیط کار شما چگونه محیطی است؟ آیا شما در یک محیط آشفته و شلوغ کار می کنید؟ آیا نظام آراستگی را رعایت می کنید؟ می دانستید دانشمندان و روانشناس ها بررسی کرده اند که اگر فردی با خستگی محیط کار خود را آشفته رها کند، فردا صبح زمانی که باز می گردد و این محیط را میبیند، خستگی دیروز دوباره در بدنش پدید می آید.این موضوع اهمیت نظام آراستگی در سازمان ها را می تواند نشان بدهد، اینکه اجرای نظام آراستگی یا همان 5S ژاپنی چقدر می تواند در بهره وری و افزایش آن موثر باشد.ابتدا نظام آراستگی دارای 3 بند بود که پس از آن به 5 اصل تغییر یافت و نام 5S رابخود گرفت. که پس ورود به ایران 2 بند دیگر نیز به ان اضافه گردید و هفت سین نظام آراستگی نام گرفت. در این دوره ما به آموزش و بررسی این اصول می پردازیم.
اطلاعات مدرس
سیدمجتبی حقیقی
- . کارشناسی ارشد مهندسی عمران
- . مدیرعامل سمن حامیان آب و انرژی توس
- . مدرس دانشگاه
مهندس سیدمجتبی حقیقی از سال 1390 تاکنون در حوزه فرهنگی و آموزش فعالیت داشته اند و دارای عناوین متعددی در این حوزه هستند. ایشان مدرس رشته های گوناگون عمران، اداری و رایانه می باشند.
توضیحات تکمیلی
این دوره تحت سامانه تعاملی الکترونیک سونرژی می باشد و آموزشها بصورت کاملا بصری و گرافیکی برای هنرجو به نمایش در می آیند و کاربر پس از هر بخش در آزمونک آن بخش شرکت کرده و پس قبولی در آزمونک، فصل بعدی در دسترس قرار خواهد گرفت.
نظام آراستگی محيط كار 5s چیست و چه اهمیتی دارد؟
نظام آراستگی محیط کار 5s یکی از روشهای پیشرو در مدیریت و بهرهوری در صنایع بوده است که پس از جنگ جهانی دوم و با الهام از نظام خانهداری صنعتی یا Housekeeping، برای نخستین بار در صنایع ژاپنی و در نظام تولید به هنگام (Just In Time) معرفی شد. ساماندهی و مرتبسازی محیط اطراف ممکن است در زمانهای مختلف صورت پذیرد، اما بدون تکرار همیشگی، تأثیری در محیط کار ایجاد نخواهد شد. هدف از این نظام، حفظ، نگهداری و استانداردسازی است به نحوی كه از به هم خوردن دوباره نظم ايجاد شده جلوگيری به عمل آيد. از جمله المانهای لازم برای حفظ و نگهداری سیستم پیادهسازی شده، تعهد مدیریت، تخصیص بودجه لازم، کارگروه یا کمیتهای فعال، مشارکت پرسنل، سیستم انگیزشی و مکانیزم پاداشدهی، برنامه ترویج نظام آراستگی محیط کار 5s و … است. استفاده از نظام آراستگی محیط کار 5s عاملی مهم در کاهش زمانهای تلف شده به شمار میرود، به گونهای که زمان پاسخگویی به درخواست کارها و زمان انجام کارهای تعمیراتی تقریباً ۲۰ درصد کاهش مییابند.
نتایج پیادهسازی نظام آراستگی محيط كار 5s :
کیفیت – 90 درصد بهبود؛
بهرهوری – 15-20 درصد بهبود؛
کاهش کالای در جریان ساخت – 50-80 درصد بهبود؛
افزایش فضا – 30-40 درصد بهبود؛
کاهش تصادفات – بهبود 90 درصدی؛
و کاهش زمان فاقد ارزش افزوده – بهبود 25 درصدی.
دستاوردهای پیادهسازی نظام آراستگی محيط كار 5s :
- تلاش برای ایجاد عادتهای صحیح درکارکنان
- کاهش زمانهای جستجو
- قابل لمس بودن نتیجه کار برای همه
- ايجاد و تقويت روحيه كار گروهي در قالب كار تيمي
- ارتقاء روحيه كاری، رضايتمندی شغلي و علاقه کارکنان به محیط
- بالا رفتن سطح خلاقیت افراد و بهبود وضع ظاهری سازمان
- بهبود بهرهوری شركت از طریق شناسايي و رفع اتلافها
- کاهش چشمگیر خطاها و اشتباهات
فهرست سرفصلها و رئوس مطالب مطرح شده در اين مجموعه آموزشی، در ادامه آمده است:
- تعاریف
- سین اول: سوا کردن
- سین دوم: ساماندهی
- سین سوم: سپیدی و پاکیزگی
- سین چهارم: سعی در حفظ وضع مطلوب
- سین پنجم: سازمان پافتگی
- سین ششم: سخت کوشی
- سین هفتم: سماجت
مفید برای:
- کارمندان تمامی دستگاه های دولتی و غیر دولتی، بنگاه های کسب و کار، کارگاه ها و کارخانه ها و...
پیش نیاز:
ندارد